Ongelmat nestekaasupullojen paineensäätimissä

Tiedote | 29.04.2021

Nestekaasualalla toimiville yrityksille tulee vuosittain reklamaatioita siitä, ettei asiakas saa nestekaasua ulos ns. painoventtiilillä varustetusta pullosta. Ongelma ei ole yleinen, mutta johtuen tuotteen suuresta volyymista saattaa vaikuttaa sellaiselta.

Ongelman syy on se, ettei säätimen neula saa avattua pulloventtiilin neulaa. Tähän vaikuttavat mm. neulan pituus sekä jämäkkyys. Asiakas kokee, ettei nestekaasupullosta tule kaasua, kaasua ei tule riittävästi tai pulloventtiili on rikki. Asiakkaalle ongelma näyttäytyy johtuvan nestekaasupullosta, eikä säätimestä. Tämä on ymmärrettävää, sillä on varsin todennäköistä, että säädin on aikaisempien pullojen kohdalla saattanut toimia ilman ongelmia.

Ongelma johtuu siitä, että säädinvalmistajien määrä on lisääntynyt (varsinkin Kauko–Idässä) ja kyseisten säätimien määrä on lisääntynyt kotimaan markkinoilla. Nykyiset paineensäätimiä koskevat standardit eivät ole olleet ajan tasalla, vaan mahdollistaneet venttiilin ja säätimen mitoituksen liian suuret toleranssierot. Standardien päivitystyö on kansainvälisesti käynnissä, joka tuonee helpotusta tilanteeseen.

Oy Woikoski Ab